Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев отклони предложението на главния прокурор Иван

...
Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев отклони предложението на главния прокурор Иван
Коментари Харесай

Демерджиев отказа да прави общо звено за изборите с Гешев

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев отклони предлагането на основния прокурор Иван Гешев за основаване на Национално междуведомствено звено сред прокуратурата и ДАНС по отношение на провеждането на предварителните парламентарни избори на 2 октомври. На 15 април Гешев изпрати инициативно писмо с прибавен към него план на заповед за основаване на звеното.

Причината, която Демерджиев показва в отхвърли си е, че в " Изборния кодекс не се съдържа съображение за издаване на заповед в оферти смисъл. Предвид неналичието на категорично съображение, не се постанова издаването на предлаганата заповед ". Отбелязва се още, че общите дейности на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата са доста значими за гарантиране на честното осъществяване на вота, само че няма законово съображение за основаване на Национално междуведомствено звено. " Сътрудничеството сред органите на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата е изключително значимо в подтекста на идните парламентарни избори, с цел да се подсигурява упражняването на изборните права на жителите по открития от Конституцията и законите правов ред ", показва силовият министър.

Министърът на вътрешните работи и основният прокурор разполагат с оперативна автономия при структурирането и организацията на взаимните щабове на централно и териториално равнище, тъй че да се отговори на потребностите и съсредоточат дейностите по най-ефективен метод, се декларира в писмото. Допълва се, че на тази основа Министерство на вътрешните работи ще работи интензивно за осъществяване на предоставените му отговорности от Изборния кодекс, с цел да се обезпечи правомерното практикуване на изборните права на жителите. А за съгласуване на напъните на органите на досъдебното произвеждане в Изборния кодекс е планувано обвинител номер едно и вътрешният министър да сформират взаимни щабове (екипи) за оперативно взаимоотношение в битката против закононарушенията, свързани с изборния развой, които да работят по време на цялата предизборна акция.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР